Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:15 16.04.24 
Клубове / Фен клубове / Музикални / ФСБ Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Легендата ФСБ се събира за новогодишния концерт на
Автор567 (Нерегистриран) 
Публикувано26.11.06 13:04  



Легендата ФСБ се събира за новогодишния концерт на БНТ


С концерта на площад "Александър Батенберг" ще бъде отбелязано встъпването на България в Европейския съюз
25.11.2006
За първи път от години българският рок-символ - групата ФСБ - ще се събере, за да изнесе концерт на живо на площад "Александър Батенберг" в новогодишната нощ.

Час и половина се предвижда да свирят и пеят легендите от ФСБ, а БНТ ще излъчва на живо концерта, с който ще бъде отбелязано встъпването на България в Европейския съюз.

Създадената в края на 70-те години на миналия век група не се е събирала за обща работа от десетина години, когато бяха издадени дисковете "Антология".

Със сигурност в новогодишната нощ ще прозвучат вечни хитове като "След десет години", "Не така", "Дон Кихот", "Високо", "Няма как", "Обичам те до тук", "Гара разделна", "Празник", "Кълбото", а и нещо съвсем ново, което подготвят най-успешните български рок музиканти.

Когато започват да работят като студйна група към звукозаписната фирма "Балкантон", Румен Бояджиев и Константин Цеков (клавишни и вокал) и Александър Бахаров (бас и вокал) веднага объркват представите на публиката и критиката за възможностите на "прогресив" рока и въздействието им се възприема като еретично.

Две години по-късно триото става квинтет, когато идват най-добрият български барабанист Петър Славов, натрупал авторитет още от времето на "Джаз Фокус" с Милчо Левиев и Симеон Щерев-Банана, и перфектният китарист Иван Лечев.

Светкавично, още с първите си публични изяви, ФСБ се утвърждава като най-обичаната концертираща група - с безкомпромисен звук, перфектна селекция на инструментите, сред които е и новата по онова време за България. електроника, светлинното и лазерно шоу.

Последната промяна е през 1983 г., когато Ивайло Крайчовски се вкючва като басист.

ФСБ работят много като студийни музиканти за други изпълнители, като композитори на филмова и театрална музика. След няколко успешни турнета и участия във фестивали в Европа имат щастлива среща с изключително популярния по онова време Хосе Фелисиано.

Случва се невероятното - той ги кани в САЩ за аранжори, продуценти и студийни музиканти в албума му "I'm gonna change", издаден от EMI през 1989 г.

Това им отваря пътя за работа и в елитни звукозаписни студия в Мюнхен и Хамбург. ФСБ са единствените български музиканти удостоени с най-високото в шоу бизнеса признание - Grammy за продукция и аранжимент на световно известния хит "Sellito Lindo"- 1990 г.

Създават собствено модерно миди студио в София. Музиката им се обогатява от вплетени в рок фрактурата партии на български фолк инструменти ? гайда и кавал, на фолк певци, както и на рядко срещаните в тази музика инструменти ? маримба, ксилофон, електрическа цигулка.

"За петимата възпитаници на Музикалната Академия в София съвършеният синхрон между традиция и новаторство е една от многото постигнати творчески задачи", пише тяхната постоянна авторка на текстове и критик Даниела Кузманова.

И добавя: "ФСБ е музикален механизъм, чийто генератор е композиторското дарование на Румен Бояджиев и Константин Цеков. ФСБ е общност от музикални интереси, вкусове и възможности, организъм в който всеки е на мястото си и работи. Петър Славов - мениджър и барабанист, е двигател за публичните изяви - най-предприемчивият от всички. Видео клипове, радио, телевизия, преса са неговата стихия. Иван Лечев и Ивайло Крайчовски са фронтмените - няма по изявени сола от техните".



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Легендата ФСБ се събира за новогодишния концерт на 567   26.11.06 13:04
. * Re: Легендата ФСБ се събира за новогодишния концерт на cimbal   05.12.06 03:27
. * Re: Легендата ФСБ се събира за новогодишния концер mata68   06.12.06 21:51
. * Re: Легендата ФСБ се събира за новогодишния концер cimbal   16.12.06 05:33
. * Re: Легендата ФСБ се събира за новогодишния концер mata68   18.12.06 16:07
. * Re: Легендата ФСБ се събира за новогодишния концер CC   10.01.07 17:46
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.